Boosheid mag & moet !

boosheid

 

Naar aanleiding van het overlijden van mijn broer merkte ik hoe boos ik nog was om gemiste kansen en  andere… (zie ander bericht)

Een aanleiding om het nog eens over een emotie, als een ander, nl. ‘boosheid’ te hebben. Ik heb er in mijn professionele carrière natuurlijk constant mee te maken gehad, net zoals met verdriet. Twee emoties die niet mogen of kunnen in een snelle samenleving blijkbaar. Ze remmen teveel af. Daardoor komen mensen dan ook dikwijls in problemen en belanden ze bij de therapeut.

Het is niet eenvoudig om, in een samenleving waarin er zulke taboegevoelens zijn, toch tegen de stroom én je eigen emotie in te gaan. De mensen die eenzijdig de ‘liefde’ en de ‘vriendelijkheid’ prediken zouden moeten weten dat er altijd twee kanten aan eenzelfde medaille zijn. Er is ook geen liefde zonder boosheid en omgekeerd. Er is geen dag zonder nacht. Geen regen zonder zon.

Wie boos is op een ander zegt ook : ‘Jij bent belangrijk’, ‘Je laat me niet onberoerd’, ‘Wat je doet of zegt raakt me’… Als je echter geleerd hebt dat liefde en boosheid NIET samengaan, heb je het hier best moeilijk mee. Er zijn immers geen ‘tegenstrijdige gevoelens’. Die strijd maak je zélf. Sorry dames, want jullie hebben het hier het moeilijkst mee, vanuit het sociale rolpatroon.

Teveel mensen zien boosheid als een vorm van afwijzing. Dat stamt allicht uit een aangeleerd en ver persoonlijk verleden. Reken er dus mee af !

In de liefde, dus elke vorm van boosheid vermijden of uit de weg gaan, is dan ook vernietigend voor die liefde zélf. Het ene kan immers niet zijn zonder het andere.

mandela boosheid

Agressie is natuurlijk iets anders dan boosheid. Er is dus een grens. Agressie gaat om veel meer. Om zaken die dikwijls niet meer met de feiten of de betrokken relatie en persoon te maken hebben. Het is vaak een blinde projectie van jarenlange frustratie en ellende op iemand, die het niet verdient.

Boosheid, ongenoegen, irritatie uiten over een gedrag, een uitspraak of zelfs een stilzwijgen (ook communicatie) daarentegen is/kan juist die relatie duidelijker, eerlijker en oprechter maken. Willen we dat niet allemaal ? Je kan dus geen omelet bakken zonder een ei te breken !

Het zijn de ‘binnenvetters’- die hun boosheid en ongenoegen inslikken- die er net een bom van agressie van maken en vroeg of laat ontploffen. Zelfmoord is daar een voorbeeld van. Dit is dan destructief en vernietigend. Het is dan onbewust en ongewild van ‘kwaad naar erger’ gegaan.

En dit is meestal niet meer te herstellen. Boosheid is dat wél. En ze verdwijnt dan ook door ze ‘vorm te geven’, te uiten. Dat kan op diverse manieren. Door te zeggen, te schrijven (mijn blog bv.), te sporten, te poetsen (poetswoede), in de tuin te werken enz.

Maar als je (nog) wat wil (en kan) veranderen aan de situatie en relatie kan je het misschien best zeggen ! Daar is moed en tijd voor nodig. Twee dingen die we niet altijd opbrengen voor iets wat best moeilijk is.

Een eitje pellen is echter beter dan de kop afhakken.

ballon boosheid

Onszelf ‘opblazen’ , als een ballon,  omwille van de lieve liefde leidt vroeg of laat tot een ontploffing. Met ernstige, soms levenslange gevolgen. Zowel bij een ontploffing binnenin (implosie) als naar buitenuit (explosie).

Laat ons in ieder geval boosheid terug een plaats geven in ons leven, naast andere gevoelens. Er bestaat niet zoiets als positieve en negatieve gevoelens. Dat is de waarde en de norm die we er zélf aan geven.

We kunnen veel agressie rondom ons voorkomen door onze boosheid en irritaties net NIET onder  de mat te vegen en eerlijk mee naar buiten te komen.

Je moet je dus niet dik maken. Laat af en toe jezelf -en je boosheid- leeglopen…

2 gedachten over “Boosheid mag & moet !”

  1. Het is goed het over boosheid te hebben.Het meest boos kunnen we zijn op mensen die we graag zien en dicht bij ons zijn , zoals familie.Is het omdat kwaad zijn , woedend zijn op elkaar in familieverband niet toegelaten was omdat het te lastig was . Lieve kinderen zijn leuker.Vooral niet lastig zijn. Daarom moeten we er nu (god sta ons bij) nog leren met omgaan.
    Andere gedachten inprenten als: kwaad zijn is niet slecht, we zijn geen slecht mens als we boos zijn, we zijn boos op diegenen van wie we houden ook al kunnen we nog steeds niet door dezelfde deur.

  2. Dag Bob goedemorgen,

    aangenaam verrast een nieuwe, sprekende en tevens boeiende Web-site op je naam te hebben. Ik koppel Lesbos, mijn geliefde eiland, aan Bob Van Sant en dat zal altijd zo blijven. Het Sapphohuis is doorgegeven en ten goede maar het zal voor mij toch niet meer hetzelfde zijn met een ander beleid. Ik lees dat je af en toe in Antwerpen bent, dit is mijn thuishaven. Als West-vlaamse ben ik 15 jaar geleden verhuisd en dit ten goede van mezelf, mijn persoon en mijn Praktijk Carpe Diem. Misschien is de volgende stap in de toekomst een verhuis naar Lesbos. Wie weet. Bob, ik bewonder je sterke persoonlijkheid, je schrijven, je doorzetting en je durf. De “afwezigheid” van een gezond lichaam (ziekte) naast een briljante geest (jouw geest) is een duidelijk signaal naar de maatschappij toe dat een gezond leven belangrijk is om optimaal te functioneren in je lichaam. Griekenland Siga, siga siga en de Westerse wereld Stress, Stress, Stress maakt een heel groot verschil. Balans en evenwicht in de drukke maatschappij is een must. Daar ben jij het voorbeeld van. Bob, ik zie je nog in Antwerpen, laat maar weten wannneer je zin en tijd hebt in een babbeltje. En weet je Lesbos is en blijft mijn vakantieplek, je weet nooit dat ik je ergens aan de zee ontmoet. Geroepen om als vrijwilligster momenteel in Lesbos te functioneren remt mijn leven in Antwerpen mij nog om die keuze te maken. Geniet Bob van het gependel tussen Lesbos en Antwerpen, en jouw Web-site blijf ik op de voet volgen. Bob Van Sant en Lesbos is één. Enjoy ! Fijne dag ! Groetjes, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *