Joepie ! Minder huisvrouwen.

huisvrouw stereotype beeld

In de aanloop naar de jaarlijkse vrouwendag kwam het VRT-journaal met een bijzonder tendentieuze reportage over het dalend aantal ‘huisvrouwen’ (de naam alleen al ) Op een triomfantelijke wijze werd getoond, dat sinds de jaren negentig er een forse daling werd vastgesteld van 900.000 tot pakweg 200.000 ‘huisvrouwen’. ‘Goede tendens’, commentarieerde de bijgehaalde dame uit een of andere vrouwenorganisatie. Want er waren nu meer echtscheidingen en dat betekende dat vrouwen economisch onafhankelijker konden staan dan mannen !

Is het mijn blinde vlek, of de hare ? Maar ik denk dat echtscheidingen er ook vaak net komen omdat partners en gezinnen geen tijd meer in elkaar investeren. De verhouding werkdruk en gezin is al een thema dat jaren voor verhitte discussie zorgt. De vrouwenvereniging Fema voert daarom zelfs de 30-urige werkweek in, mét behoud van loon.

Jammer ook voor de huidige 200.000 ‘huisvrouwen’, want zij zijn toch wel degenen die  niet norm-aal zijn ! De normen zijn nu kennelijk anders, domme wichten ! Doe niet langer zo ‘truttig’ ! Ga écht werken !

Met andere woorden : ze moeten dringend hun kookpotten en stofzuiger laten voor wat ze zijn, en elders aan de slag. Zo kunnen ze dan een ‘kuisvrouw’ nemen ipv. ‘huisvrouw’ te zijn.

Een drukke agenda er op nahouden, een tweede auto, een kinderoppas, een crèche, een Poolse tuinman, een fitness abonnement en familiehulp voor de behoeftige ouders ! En, oh ja, een burn out ook nog,natuurlijk.

Is dat de norm ? Dan hoor je er bij ? Dan tél je mee ?

goddelijke huisvrouw

Waarom zouden vrouwen niet mogen kiezen om ‘thuiswerkende vrouw en moeder’ te zijn ? Wat is er zo minderwaardig aan ? Heel wat onmisbare mantelzorg, zorg voor kleine kinderen, sociale contacten, vrijwilligerswerk, burenhulp, cohesie binnen een samenleving, gebeurt nog door deze vrouwen. Zorgen voor een ‘thuis’ waar er nog samen gegeten wordt op tijd en stond en waar er nog tijd is voor communicatie, is van onschatbare waarde. Ook voor kinderen en zeker ook voor partners onderling.

Op het Nederlandse tv.-programma Eén Vandaag, was er gisteren nog een reportage over de nostalgie naar vroeger, toen ‘geluk nog heel gewoon was’ en er nog niet alle prikkels waren van nu. Toen mensen nog lang zaten te praten en gezelschapsspelletjes speelden…

Aandachtigheid en Aanwezigheid is wat er terug op tafel moet ! Om nog maar te zwijgen van de psychologische effecten van een ‘ écht aanwezige en betrokken’ moederfiguur in de eerste 3 levensjaren van kinderen (cfr. mijn boek ‘Alles is herinnering’) die bijdraagt tot een goede hechting, basaal vertrouwen en latere stabiele volwassenen !

De rol van deze moderne ‘huisvrouw’ moet niet meer hetzelfde zijn, als uit (groot)moeders tijd ! Hij moet juist geherwaardeerd en gehonoreerd worden. Een update en facelift naar deze tijd is allicht nodig. Zullen we ‘huisvrouwen’ voortaan ‘homemanager’ noemen ? Met netwerken van thuiswerkenden, eigen forum, financiële ondersteuning, vrije tijd, politieke en maatschappelijke erkenning e.a.

Het gaat dus niet om procenten, maar om centen ! De economie heeft vrouwen nodig. Ook al verdienen ze dan discriminerend 10% minder dan mannen. Nog steeds ! Het economische fundamentalisme wordt iedereen door de strot geduwd en ‘onze lieve vrouwen van Vlaanderen’ blijven dat maar doorslikken ?

Het feminisme is m.i. misbruikt om economische redenen en niet om ‘gelijkwaardigheid’ te bekomen. Vrouwen die er voor kiezen om zorgzaam thuis te werken, zijn even gelijkwaardig als degenen (of het nu mannen of vrouwen betreft) die ‘kiezen’ om een carrière uit te bouwen met alle voor- en nadelen erbij.

Laat dat duidelijk zijn ! Laat ons dat terug duidelijk stellen in de media en overal. De maatschappelijke discriminatie van (ondertussen) deze nieuwe minderheid moet stoppen! Homemanagers verenig jullie…

De gezondste keuze is aan de volwassen vrouw zélf, toch ?

___________________________________________

de gelukkige huisvrouw roman

!  onderzoek Raboud Universiteit Nijmegen : Laat kinderen eerste levensjaar thuis

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *