Snotneuzen regeren wereld

koning snotneus

Het lijkt er hoe langer hoe meer op dat jonge, ontevreden en gemarginaliseerde jongeren- snotneuzen eigenlijk- het wereldbeeld hertekenen en herschrijven. De zgn. ‘terroristen van IS’ blijken vaak twintigers en dertigers die met zichzelf, hun tijd en de wereld geen blijf weten. Onder de IS-vlag botvieren zij hun frustratie en agressie, zonder eigenlijk  maar op enigerlei wijze het gedachtengoed van de islam te kennen of te respecteren. Ze gebruiken drugs, roken en drinken, zijn fuifbeesten en  hebben dikwijls niet eens een Koran gelezen. Ze respecteerden amper de religieuze voorschriften van hun zgn. godsdienst en blijken voordien een leeg en doelloos bestaan te hebben geleefd in werkloosheid en apathie. Vechten we daar dan tegen ? Zijn dat dan de ‘gevaarlijken’ waarvoor een heel land in angst en vertwijfeling leeft ?

Het moet ons dan ook aanzetten om deze ‘groep’ – als er al sprake is van een groep !? – niet teveel macht en aanzien te geven. Op die manier gaan we juist nog méér van die ontevreden jongeren -die eens ‘voor één dag beroemd’ willen zijn- aanmoedigen, om zich met de IS-vlag te draperen, voor redenen die helemaal niet met de islam of welke godsdienst ook te maken hebben. We zijn dan (letterlijk) het kind met het badwater aan het weggooien. Volwassen beleidsmakers moeten dus nu vooral het hoofd koel houden en niet even ‘puberaal’ gaan reageren. Of hebben ook zij een andere ‘verborgen’ agenda ?

Investeren in kansarme jongeren en de zgz. ‘verloren generatie’ (zonder werk en toekomst) had al veel eerder moeten gebeuren ! Nu wordt er, jammer genoeg, geïnvesteerd in nog meer macht, agressie en repressie. Dit is koren op de molen van alle wraakzuchtigen, uit welke hoek dan ook. Wat je zaait zal je oogsten.

Hoe tegenstrijdig is het niet om de democratie nu plots te willen redden met juist minder democratie ! Nog meer regels, nog meer wetten, nog meer wapens op straat, nog meer inperking van onze vrijheden ? Is het dat niet nét wat ‘terroristen’ beogen ? Willen zij net niet wraak en angst zaaien ?

Het station van Antwerpen leek gisteren wel een oefenterrein van het leger. Ook allemaal jonge snotneuzen met een mitrailleur in de aanslag. Kanonvlees die het ‘verschil’ maken ? Brussel is vandaag een belegerde stad. We bestrijden radicalisering toch niet met…radicalisering ?!

Kamikazes zijn er al genoeg onder onze jongeren. Het aantal zelfmoorden bij jongeren is schrikbarend in onze Westerse cultuur. En zeker in België; een land met veruit de hoogste zelfmoordscore. Er plegen 2 tot 3 jongeren per week zelfmoord !

Iemand die zelfmoord pleegt – mét of zonder bommengordel – heeft ALTIJD een boodschap voor de nabestaanden ! Ook al zijn de daders dan niet gemarginaliseerd in materieel of sociaal opzicht. Het zijn allemaal ontevredenen met een missie,, die niet gehoord en gezien worden, in hun beleving. Zij protesteren tegen een gebrek aan (h)erkenning en een plaats in deze wereld. Ook al hebben ze vaak meerdere diploma’s en hebben ze 25 jaar binnen de lijntjes gekleurd en ‘hun best gedaan’.

Ik zeg en schrijf al jaren dat we deze droeve stem moeten vertalen naar een nieuwe samen-leving. Er is voldoende geld om jongeren aan een zinvolle toekomst te helpen. De Belgische regering maakt nu meteen, op één dag, 400 miljoen euro vrij,om aan terreurbestrijding te doen ! Er wordt jaarlijks ruim 1 miljard verdiend aan ‘legale’ wapenhandel… Onze banken maken jaarlijks miljarden winsten met onze (overheids)steun.

imagesN16XS2J9

Dit geld zou beter besteed zijn om bv.  door straathoekwerkers en maatschappelijk werkers,  de armoedebestrijding en marginaliteit terug te dringen. Het zou kunnen dienen om jongeren in allerlei programma’s van tewerkstelling en zingeving een maatschappelijke betekenis te geven. Geef onze jonge 20-30’ers terug zin en ‘goesting’. Een visie en een missie om voor te leven ipv. voor te sterven !

IS is, als ketting, zo zwak als z’n zwakste schakel. De terroristen van Parijs zijn zwakke en labiele persoonlijkheden. IS dus ook ! Een allegaartje en zooitje van verdwaalde jeugd, die een houvast en stabiliteit zoekt.

Een mug vernietig je niet met een kanon ! Bestrijd IS met dezelfde wapens… Gebruik geen bommen en geweren, maar psychologie ! Rekruteer (eveneens op de straat) en recupereer deze jongeren voor een ‘hoger doel’. Dat hoeft zelfs niet binnen een godsdienst te zijn.

Geef hen wél het wapen van de hoop (terug) in handen !

Dat is wat IS ook doet. Hoop bieden op een beter leven.

Alleen beseffen deze kinderen niet dat het om de jammerlijke én dodelijke filosofie van de wan-HOOP gaat.

Een gedachte over “Snotneuzen regeren wereld”

  1. Een bijzonder waar woord Bob. Het komt onze wereld’leiders’ wel heel goed uit. Onderdruk het volk in angst en beven en daarmee kun je als overheid doen en laten wat je wilt. We moeten onze jonge medemens weer een stem geven. In Nederland kennen we de uitdrukking ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’. De jonge generatie zit bijzonder in het nauw. Ik weet dat dit de uitwassen daarvan zijn maar er moet echt wat veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *