Keizer voetbal

wereldvoetbal

Zowel in Vlaanderen als Nederland deden zich afgelopen weekend weer ‘incidenten’ voor met profvoetballers die hun boekje te buiten gingen aan rellen of ontoelaatbare en schandelijke uitlatingen…

‘Het zijn sterke schouders die de roem kunnen dragen.’

Vraag is echter of we met z’n allen niet ‘iets’ moeten ondernemen tegen de decadentie die, hoe langer hoe meer – wat een ‘sport’ zou moeten zijn- maakt tot het toneel van onsportieve, gewelddadige, racistische en agressieve uitwassen. Iets wat onze samenleving momenteel kan missen als kiespijn.

We hebben het dan niet eens over de corrupte en ontoelaatbare financiële praktijken van schemerfiguren als Blatter, Platini en andere voetbalbonzen.

Het gaat om jonge jongens die massa’s geld verdienen met hun benen, maar kennelijk niet in staat zijn om hun ‘hoofd’ er bij te houden. Ze beschouwen zich in de arena van brood en spelen als onaantastbare halfgoden, wiens ego over de bal is getild ! Aangevuurd nog door een al even domme meute die de gladiatoren van het balletjesspel op hun schild hijsen alsof ze de mensheid zojuist hebben gered van de ondergang !

Ik kijk wel eens naar voetbal. Ik was in mijn jeugd trouwens ook nog voetballer (keeper). Wat er momenteel in die (onder)wereld speelt is echter niet waar ik me nog kan en wil mee identificeren. Sportiviteit heeft plaats geruimd voor agressiviteit. Fair play is grof en schandalig geldgewin geworden. Niet eens ‘Fair Trade’… Supporters zijn legers van onverdraagzaamheid en chauvinisme in een valse solidariteit die eindigt bij het laatste fluitsignaal.

fair play

Voetbal wordt ook de niet-voetbal-liefhebbers gewoon meedogenloos door de strot geduwd. Of het nu gaat om de Pro league, Championsleague, Euroleague, Europacup of Wereldbeker. Je kan je televisie niet meer aanzetten of je wordt verplicht om mee te hollen over het kunstmatige groene veld.

Verplichte reclame op T-shirts, op irritant bewegende borden langs het veld en schreeuwerige bedrijfslogo’s bij elk interview over nietszeggende scènes uit dé match van de dag… leren je over waar het werkelijk over gaat : geld verdienen ! Eén biermerk (Jupilerleague) wordt dan bovendien nog onbegrijpelijk geassocieerd met sport..? Alcohol en sport ?! Dit schizofrene signaal vat precies samen hoe het voetbal momenteel in elkaar zit.

Het huidige voetbal is failliet !

Mijn voorstel is om één enkele aparte voetbalzender te maken waar de échte liefhebbers dan kunnen op afstemmen. In de plaats van al de zendtijd die keizer voetbal nu krijgt, zouden niet-commerciële, niet agressieve programma’s zoals bv. natuurdocumentaires, tekenfilms, praatprogramma’s met gewone interessante burgers (niet steeds dezelfde BV’s of BN’ers), opvoedkundige en informatieve uitzendingen enz. aan bod kunnen komen ? De TELE en haar kijkers, heeft recht op meer VISIE !

Als voetbal (naast muziekconcerten en op restaurant gaan) representatief is voor onze maatschappelijke en morele waarden – wat sommigen (dixit Mark Rutte, premier Nederl.) beweerden na de aanslag op die waarden in Parijs- dan is het bijzonder triest gesteld met die samenleving van ons ! Eén van de redenen waarom IS juist kan gedijen en ageert…

Een ander idee is om voetballers een ‘gewoon’ loon te betalen en het overschot  aan miljoenen en miljarden euro’s van exuberante transfers en andere transacties te storten in een ‘fonds voor gezonde sport en beweging’ ; zonder prestatiedoeleinden.

Gezondheidsopvoeding ipv het stimuleren van ongezonde sport wat alle ‘topsport’ in feite is.

Top-voetbal en andere top-sporten (de naam ‘top’ alleen al !) zijn immers een agressieve aanslag op het lichaam én de geest van de betrokken sporters én hun omgeving. Zo blijkt meer en meer.

Het begrip ‘sportief’ (woordenboek : wie zich voor zijn plezier lichamelijk inspant’ ) moet dringend in ere worden hersteld. Nu is sport synoniem met ‘oorlog’ en verschroeiende ongezonde competitie en prestatie. En, die hebben we al genoeg.

De signalen zijn er… Voetbal en alle gerelateerde personen en instanties glijden af in verderfelijke,corrupte en ongewenste commerciële malpraktijken. Tijd om het spel terug een spel te laten worden en de huidige zakelijke invulling ervan, drastisch en met z’n allen maatschappelijk te verwerpen !

Gooi een andere bal in het veld ! Momenteel zijn het alleen nog onsportieve en gehaaide zaken-mannen die het balletje doen rollen als in een casino. Protesteer tegen zoveel andere belangen die de échte sport bezoedelen en verzuren. Sport is geen economie. De ‘winst’ zit ‘m niet in het geld dat je er mee verdient. Echte sport gaat om andere ‘waarden’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *