Testosteron – Mag het wat minder zijn ?

testosteron
ideale man ?

De wereld van ons brein…

Het afgelopen decennium ging het over niets anders. Alles wordt biologisch uitgelegd. Zijn dingen niet te verklaren vanuit de evolutietheorie van Darwin, dan is er wel een of ander hormoon, zoals bv. serotonine, verantwoordelijk voor ons handelen en ‘geluksgevoel’. De wereld van de hormonen is ‘booming’. Zogenaamde tekorten worden schaamteloos aangevuld. Hormonenpotjes, pilletjes en zalfjes kan je via het internet meteen bestellen.

Niemand heeft het echter over het belang van Testosteron ! Is dat omdat- overwegend mannelijke- onderzoekers niet aan hun ‘kostbare” hormoon willen raken ?  Een mannelijk taboe ? Terwijl vrouwen wél maar al te vaak horen dat het ‘weer wel hun hormonen zullen zijn, die hen parten spelen’. Mannen hebben echter ook ‘last’ van hun hormonen !
Testosteron is een onderschat hormoon dat voor heel wat ellende kan zorgen. In de eerste plaats wakkert het de agressiviteit aan. Ook bij toediening aan vrouwen. Hier zijn diverse studies over.

Heel wat oorlogen, straat- en partnergeweld, verkeersagressie of vechtpartijen voeden zich aan een (té) hoog testosterongehalte. We zwijgen dan nog over seksuele agressie, verkrachtingen, pedofilie, lustmoorden en vrouwenhandel bv. De strijders van IS worden ‘beloond’ met seksslavinnen… In Oost Congo worden vrouwen als oorlogsbuit mishandeld en schandelijk verminkt (Dr.Mukwege) en Japan en Zuid Korea troffen pas nog een regeling over de vele ‘troostmeisjes’ die de Japanse soldaten ‘buitmaakten’ in de oorlog. Geweld, oorlog en seks. Heel dikwijls onder invloed van het hormoon T.
In de sportwereld is testosteron een verboden middel omdat het de agressieve prestatie bevordert. Dat zegt genoeg.
Uit eigen ervaring weet ik dat medicatie die het testosterongehalte doet dalen (bij mijn prostaatkanker) niet alleen het seksuele libido tempert maar ook milder en zachter maakt. Uiteraard ook ‘kwetsbaarder’. Maar ikzelf heb daar geen moeite mee. Sommige ‘échte mannen’ allicht wel.

testosteron 1
Als vrouwen dagelijks hormoonpillen slikken om niet zwanger te worden… waarom zouden mannen ook niet medicatie kunnen nemen om hun testosterongehalte te doen dalen ? Zéker als ze last hebben van ‘opvliegers’, een te groot libido en onredelijke agressie !
Waarom zouden pedofielen en seksdelinquenten niet aan een testosteron-remmend middel moeten ? Ze zijn er. En het testosterongehalte kan gemakkelijk getest worden bij bloedonderzoek. Meer dan 15nmol/L (nanomol per liter bloed) is niet nodig om ‘gezond’ te blijven.
Jan, Louis en… Tom Testosteron zullen het niet graag horen… Een man MOET immers presteren ! Onze (mannen)cultuur vraagt dat we ‘vechten’ én winnen. Zo niet, ben je een ‘loser’, een ‘watje’ of een ‘doetje’.

Nu een echte man niet meer roken kan… en niet meer op jacht- en visvangst hoeft, moet hij ‘iets’ anders laten zien. Spiermassa bijvoorbeeld. Of allerlei gevaarlijke missies volbrengen. Halsbrekende toeren uithalen ? De beste, sterkste, strafste, stoerste, meest onbevreesde zijn ! De media verheerlijken dat bovendien. Man-zonder-vrees is het mannelijke ideaal.
Nochtans die mannen zijn ooit opgevoed door een vrouw, een moeder… Heeft zij die ‘haan‘ zo wel gewild ? Aan wie of wat moeten die mannen iets bewijzen ?
Veel vrouwen verlangen naar een ‘nieuwe man’ die gevoelig,warm is en teder. Die over zijn gevoelens kan en durft praten. Die niet telkens grof en onbeschoft agressief uit de hoek komt… Of is dat uiteindelijk toch niet zo ?

Mannen; onderzoek heeft aangetoond dat meer dan één keer per week seks hebben, niet gelukkiger maakt. Ga dus niet langer voor de kwantiteit, maar voor de kwaliteit !

icarusEén ding is zeker : met minder testosteron zou er minder agressie in de wereld zijn ! Minder politieke en andere hanengevechten. Minder economisch en zgn. religieus fundamentalisme. Minder radicalisering. Er zouden uiteraard ook minder kinderen geboren worden. Vrouwen zouden ’s avonds alleen op straat durven lopen in Keulen of elders. Ouders zouden niet bang moeten zijn voor seksueel misbruik van hun kinderen. Er zou minder geruzie en gevecht zijn om seks. Er zou ook minder gestreden worden om macht. Het machogedrag zou verminderen. Mannen zouden zachter, gevoeliger, warmer en attenter worden. Voorzichtiger en serener ook. Minder onnodige risico’s nemen…
Maar, willen we daar de zgn. ‘voordelen’ van testosteron voor opgeven ? Past de testosteronman niet juist in een wereld die gedicteerd wordt door prestaties en alsmaar nog méér humane grenzen verleggen ? De man als ‘god’

De Griekse Icarusmythe over hoogmoed en zelfoverschatting, heeft ons kennelijk niet veel geleerd… De (mannelijke) wereld zal dus eerst zijn vleugels moeten branden en duizelingwekkend neerstorten ?

Blijven we vechten om het ‘grote GELIJK’ of om het ‘grote GELUK’ ?

Man-vergrootglas-opgestuurd-01-700x394De knuppel ligt hiermee in het hanenhok…

___________________________

artikel : gevaren en nadelen te hoge testosterongehalte

 • deze blog werd geschreven voordat de aanrandingen op vrouwen in Keulen bekend werden.

4 gedachten over “Testosteron – Mag het wat minder zijn ?”

 1. En dan kijkt er niemand meer naar actiefilms en kickboxwedstrijden… in plaats daarvan zit de Tantraman s avonds met n kopje T op de bank en leest de Telegraaf onee de yogakrant

  1. Pit, ik pleit niet voor mannen zonder ‘pit’… Kickboksen en agressieve (actie)films hoeven voor mij écht niet. Ik wens enkel het overdreven machogedrag van mijn ‘soort’ even te belichten. Het kan écht wel minder. Veel mannen, met mij, zullen zich niet vinden in het beeld dat van ‘de man’ wordt opgedrongen. Ook dat mag eens gezegd worden, toch ?

 2. Dag Bob,

  alvast mijn beste wensen voor het nieuwe jaar 2016 !
  Laat het voor jou een sfeervol energetisch jaar worden.
  Wat je schrijft is correct. Het belangrijkste in de mensheid is respect en waardering voor elkaar ! Vanuit die visie zou agressie een deel in de hand gewerkt worden.We laten in ons land mensen toe zowel mannen als vrouwen en kinderen. Volledig uit hun cultuur getrokken, samengevoegd op een plaats waar frustratie, ontgoocheling leidt tot agressie naar de bestaande bevolking. Lijkt mij logisch. laat ons even hun plaats innemen. Het is echter aan het bestuur van een land om dit een deel te voorzien, te overschouwen en ermee te handelen. Wij zijn eenvoudige mensen en rekenen op de mensen die we verkozen hebben. Waar zijn die ! Waarom mensen laten komen en je eigen mensen niet kunnen beschermen. Als eenvoudige burger stellen we heel veel vragen ??? Krijgen we antwoorden, dat weet ik niet. Misschien wordt er enkel aandacht aan gegeven als de agressie uit de hand loopt zoals in Keulen op oudjaarsnacht !!! Vanuit mijn bescheiden mening heel veel groetjes en ik zie ernaar uit het mooie Lesbos terug te zien. Anne

 3. Bob,
  Top plan
  Ik ben ook voor de oestrogeen bom. Hoe moeilijk is hetom oorlogen te stoppen; ik geloof in jouw idee.
  Mannen vinden oorlog gewoon een lekker spel. Ik snap het . Ik ken ook het opwindend gevoel van risicovolle ‘wedstrijdjes’
  Ik voel me ook lekkerder na sporten (dan is ook bij vrouwen het testosteron gehalte hoger). Ik heb ook meer zin in sex na sporten. Allemaal testosteron effect.
  Ja mannen aan de pil:)! Goed idee!

  HOE GAAN WE DAT SERIEUS OP DE KAART KRIJGEN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *