Mijn gezondheid…

mijn leven, mijn gezondheid

Ik ging begin 2015, met pensioen om volle aandacht te kunnen geven aan mijn gezondheid…

Op mijn nieuwe site mag er dan ook een hoekje voorbestemd worden om het hier over te hebben ! Ik wil het dus niet negatief over ‘mijn ziekte’, maar vooral over ‘mijn gezondheid’ hebben. En, mijn zoektocht naar wat dan wel ‘gezond’ is. Voor mij althans ! Want gezondheid is ook iets heel individueels. Het heeft te maken met wat er tekort is aan de ene kant en teveel aan de andere kant. Een balans vinden dus. In evenwicht zijn en blijven. Dat is voor iedereen verschillend. Er bestaat dan ook geen enkele eenduidige behandeling voor iedereen. Massa is vooral kassa ! 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt gezondheid ‘…een toestand van lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden’. En, die drie hangen dus heel erg samen.

alles is gezondheid

Heel wat mensen vragen me naar mijn gezondheid in mailtjes en persoonlijke contacten. Ze bedoelen dan meestal het ‘lichamelijke luik’ van mijn gezondheid. Soms ook wel belastend, om dan telkens hetzelfde verhaal te moeten doen. Misschien willen ze het eigenlijk wel niet echt weten en stellen ze de vraag maar uit gewoonte of beleefdheid ?

Voor degenen die échte en ongeveinsde interesse hierin hebben kan deze pagina dus ook helpen om alle overbodige energie te besparen. Duurzame energie dus ! Het gaat immers om voldoende energia te blijven behouden om kwaliteitsvol te blijven  leven.

Ik neem iedereen die dit leest mee in een persoonlijk proces en dat betekent dus niet dat ik hiermee algemene regels of universele tips geef aan anderen.

Voor mezelf hier al een en ander op een rijtje zetten, vind ik ‘gezond’. Er over spreken en schrijven werkt ook louterend. Delen is Helen.

Ik was mijn hele leven lang een ‘schrijver’ en dit medium biedt me dan ook de uitgelezen kans om dingen af te geven en los te laten. Vorm te geven. Voor de rest zijn en waren er mijn boeken, maar ik weet niet of ik die discipline kan opbrengen om er nog eentje te schrijven ? Een blog en website is natuurlijk sneller en ook gemakkelijker aan te passen en te corrigeren.

Mogelijk kunnen anderen er ook nog iets aan hebben als ze het weten te vertalen in hun eigen streven naar een gezond leven.

kanker

Mijn kankerverhaal

In 2007 of was het 2008 werd er bij mij prostaatkanker vastgesteld…

Iets wat je niet verwacht als je 54 jaar bent ! Iets wat je ook nadien ontkent en waarover je dan luchtig doet, alsof het er niét is. Ook omdat het geen pijn deed of doet.

Ik laat jullie eerst het verhaal lezen in een interview wat ik begin oktober 2015 gaf  in Het Laatste Nieuws, de grootste krant van België.

Het Laatste Nieuws
klik hier – link

Ik geef verder op deze vaste pagina  wat algemene info en zal dan geregeld op mijn blog (bij Berichten, dus) actuelere evoluties schetsen.

Zo wordt prostaatkanker jaarlijks bij 5.000 Vlaamse en 10.000 Nederlandse mannen vastgesteld en dat is evenveel als er borstkankers bij vrouwen opduiken ! Nochtans wordt er veel minder over de mannelijke tegenhanger gesproken en geschreven. Daar moet ook verandering in komen en daarom ook mijn blog/websitepagina.

Een internationale organisatie die daar ook voor ijvert is ‘movember’. Elk jaar in November vragen ze, via een ludieke actie, aandacht voor prostaatkanker door mannen te bewegen (move) een maand lang hun snor te laten staan. Als ze die al niet hebben, zoals ik.

movember
meer info ? – link

 

___________________________________________________

lees meer

Blogartikels en/of interessante links naar en over (prostaat)kanker :

  1. Kine tegen erectieproblemen ipv. pillen – KULeuven
  2. Salvestrolen beter dan chemo ?
  3. Kanker veroorzaakt door stress en chemo helpt niet…

 

wordt vervolgd