Over mezelf

Bob profiel
Bob Vansant (09/02/54°)

 

Hij studeerde godsdienstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven  en ging zich later specialiseren in de thematiek van depressie vanuit de humanistische holistische visie in de psychologie. (Maslow, Perls, Rogers)

Tussen 1973 en 1975 volgde hij ook de opleiding Journalistiek IPC (Internationaal Pers Centrum, Brussel) toen nog een van de enige (avond-)opleidingen in België.

Bob was 11 jaar lang (1976-1987) stafmedewerker van de Faculteit voor Mens en Samenleving, een vormings-trainings- en opleidingsinstituut te Turnhout. Hier begeleidde hij themagroepen en opleidingsgroepen voor hulpverleners vanuit de cliënt centered visie en gestalt.

Hij was o.a. oprichter van Oasis vzw, een therapeutische leefgemeenschap te Geel (1980-1993), een alternatief bejaardentehuis Hof Ter Laak vzw ( Laakdal, 1991-1997) en diverse andere initiatieven, waaronder C.L.G. te Geel (Centrum voor Levens-en Gezinsmoeilijkheden, 1976).

Hij was alles bij elkaar ruim 40 jaar bijzonder actief in de sector van de mentale zorg op zijn ‘eigen-aardige’ en ‘eigen-zinnige’ manier. Vaak tegen de stroom in…

Centraal hebben altijd het thema Depressie en Zingeving in zijn werk gestaan.

Hij is ook auteur van diverse boeken waaronder bestsellers als ‘Wacht niet tot het donker wordt‘ (10 herdruk, 1984) en ‘Depressie is geen ziekte‘ (10 herdruk, 1999) of ‘Stop Depressie en Zelfmoord…in 7 dagen‘(2011) -zie rubriek boeken

belgische-griekse vlag

bob groep
laatste groep 2015

Bob Vansant was tussen 2005 en 2015 tien jaar lang bezieler en oprichter van Sapphohuis (vzw/stichting vanaf 2010), op het Griekse eiland Lesbos, een huis waar mensen in depressie en burn out, onder zijn begeleiding terechtkonden. Vanaf het jaar 2000 organiseerde hij al groepen (herstelweken) rond dit thema, op het eiland.

Om gezondheidsredenen (prostaatkanker) ging hij in februari 2015 met pensioen. Zijn advies wordt nog geregeld gevraagd door collega’s, pers of organisaties. Lezingen en voordrachten doet hij nog sporadisch op aanvraag.

Bob leeft gedeeltelijk op het Griekse Lesbos en deels in Antwerpen (België).

logo bob

bob.molyvos@gmail.com