Mijn Stokpaardjes…

stokpaardje
Of waarvoor ik op mijn paard spring…

 

Op deze pagina wil ik geregeld verwijzen naar één van de ‘stokpaardjes’ waar ik het over heb in boeken, interviews, artikels…

Meestal schrijf ik er ook wel over op mijn blog. Maar een verwijzing naar (eigen) artikels, boeken e.a. kan ik hier een meer ‘statische’ vorm geven. Links zijn onderstreept. Klik ze aan en je komt bij het bedoelde artikel.

Mijn stokpaardjes ?

Uiteraard is er het thema DEPRESSIE. Daarmee samenhangend ook ZELFMOORD. En, de jongste tijd is daar mijn zorg bijgekomen rond het thema EUTHANASIE bij psychische moeilijkheden. Sommigen pleiten hiervoor. Zélf heb ik heel wat vragen (ook meningen) over de toenemende tendens naar ‘legale hulp bij zelfmoord’.

Sinds de jaren ’70 al protesteer ik ook tegen de toenemende MEDICALISERING BIJ PSYCHISCHE THEMA’S & PROBLEMEN. Een gigantisch probleem dat jaarlijks ook vele doden maakt en waarbij alsmaar meer blijkt, uit onafhankelijk onderzoek, dat medicatie hier niets oplost !

Uiteraard is ook een van mijn stokpaardjes de zorg voor onze kleine kinderen in hun eerste levensjaren. De preventieve fase, waarin heel wat latere depressies kunnen worden voorkomen. De KINDEROPVANG en de CRECHES waar zij veel te vroeg ingestuurd worden. Zonder eerst een HECHTINGSPERIODE te mogen/kunnen doormaken.

zeepaardje

Al 26 jaar begeleid ik ook mensen op weg naar hun PENSIOEN. Nu ik er zelf in ben gestapt en omdat ik ook 7 jaar een BEJAARDENTEHUIS heb geleid, besef ik nog méér, hoe onze OUDEREN in de samenleving vaak niet meer gehoord of gezien worden. Het ECONOMISCHE FUNDAMENTALISME maakt dat je alleen maar GELD(T)  zolang je ‘rendabel’ bent ! Veel GRIJZE WIJSHEID gaat op die manier verloren voor volgende generaties.

RADICALISERING op velerlei fronten ligt me ook soms zwaar op het hart !

Wat vet gedrukt, in hoofdletters staat, zijn dus de actuele stokpaardjes… Voor die thema’s kom ik de deur wel eens uit of sta ik een interview toe !

______________________________________________

euthanasie
Bij psychische problemen (depressie)

 

Ik protesteerde 10 jaar geleden (2004-2005) al tegen de eerste vier (!) gevallen van euthanasie op depressieve patiënten. Ondertussen, cijfers 2013-2014, is het aantal van hen al opgelopen tot 50 à 60 per jaar !  lees meer

_______________________________________________

depressie

DEPRESSIE

In de ‘eeuw van het brein’ proberen we allerlei psychische moeilijkheden biologisch te verklaren. Men houdt geen/weinig rekening met omgevingsfactoren en maatschappelijke evoluties die juist deze ziektebeelden doen ontstaan.

_________________________________________________

MOEDER EN KIND

moeder en kind
unieke band

De unieke band tussen moeder en kind is in de eerste 3 levensjaren bepalend voor de ontwikkeling tot latere stabiele volwassenen. Méér en meer wint de overtuiging veld dat deze band niet zomaar doorbroken mag worden willen we de ontwikkelingspsychologie niet dwarsbomen. Lees hierover mijn boek ‘Alles is herinnering‘ – als E-boek nu te bestellen.

Artikels die hier bij aansluiten :

 

_____________________________________________

medicatie

OVER-MEDICALISERING BIJ PSYCHISCHE THEMA’S

______________________________________________

radicaal

RADICALISERING

  • Marine Le Pen in Frankrijk, Geert Wilders in Nederland, Donald Trump in de VSA, Erdogan in Turkije, Vladimir Poetin in Rusland, Viktor Orban in Hongarije… de dictators zijn terug van weggeweest. Terreur en angst als wapen !

 

(wordt dus vervolgd)

onder constructie